Naam school: Theresia lyceum
Adres: Prof. Cobbenhagenlaan 5, 5037 DA
Plaats: Tilburg
Telefoonnummer: 013-4673738
Contact persoon: Mevrouw Nina de Veer
Website: http://www.theresialyceum.nl
E-mail: info@theresialyceum.nl
Aantal leerlingen: 1160
Aantal brugklassen: 8
Gemiddelde groepsgrootte brugklas: 30
Het Theresialyceum is een school voor havo, atheneum en gymnasium, waar we in de onderbouw werken met een driejarige brugperiode. Dit houdt in dat we lesgeven in heterogene groepen op havo/vwo-niveau, waardoor leerlingen de tijd krijgen om zich te ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en zich persoonlijk te ontplooien. Deze brugperiode bevordert talentontwikkeling, zorgt voor bewustere keuzes en draagt bij aan een sterke sociale samenhang binnen de school.
Als BegaafdheidsProfielSchool (BPS) bieden we hoogbegaafde leerlingen een programma aan waarin extra begeleiding, extra ontmoetingen en extra uitdaging centraal staan.
Daarnaast zijn we een CultuurProfielSchool (CPS), wat betekent dat we kunst beeldend en kunst muziek als examenvak aanbieden. Bovendien krijgt cultuur bij ons extra aandacht binnen het onderwijsaanbod.
Toelatingscriteria
Volgens de afspraken die door alle middelbare scholen in Tilburg zijn gemaakt, moeten leerlingen een basisschooladvies hebben dat past bij de leerwegen van de school. Voor het Theresialyceum betekent dit dat een leerling minimaal een havo-advies nodig heeft.
Op onze school is er geen loting.
De onderbouw
Onze school onderscheidt zich met een driejarige brugperiode waarin ons enthousiaste team leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen. In de lessen wordt gedifferentieerd, zodat iedereen op zijn eigen niveau werkt. Vanaf het tweede leerjaar kunnen leerlingen ervoor kiezen om het gymnasium te volgen, waarbij ze naast het reguliere programma ook Latijn en Grieks krijgen.
Tijdens de brugperiode kunnen leerlingen verschillende modules verkennen, zoals 3D-printen, poppodium en debat. Daarnaast is het vak techniek een vast onderdeel van het onderbouwprogramma.
Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, bieden we begeleiding. Dit kan zelfs binnen het lesrooster, waar ze zowel modules kunnen volgen als begeleiding krijgen.
Leerlingbegeleiding
Ons motto is: Thuis op Theresia. Bij ons kan elke leerling zichzelf zijn en wordt iedereen gehoord en gezien. De mentor speelt hierbij een belangrijke rol als vertrouwd gezicht en eerste aanspreekpunt voor zowel leerlingen als ouders. Deze mentor is ook een vakdocent die lesgeeft aan de klas. Wekelijks is er een vast mentoruur (in het eerste halfjaar zelfs twee), waarin de mentor samen met de leerlingen werkt aan de ontwikkeling van executieve functies, de sfeer in de klas bespreekt, persoonlijke gesprekken voert en praktische zaken behandelt.
De overstap van het basisonderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO) kan uitdagend zijn. Voor leerlingen die hierbij extra aandacht en ondersteuning nodig hebben, is er op het Theresialyceum een overstapcoach. Dit is een docent van onze school die, in overleg met de basisschool, leerlingen selecteert voor deze begeleiding. Vanaf de meivakantie (in groep 8) tot de eerste proefwerkweek in klas 1 worden deze leerlingen individueel of in kleine groepjes begeleid, om een soepele overgang naar onze school te garanderen.
Voor meer specialistische hulp hebben we een ondersteuningsteam, waarin onder andere de ondersteuningscoördinatoren, de schoolmaatschappelijk werker (SMW), ondersteuningsconsulenten, hoogbegaafdheidsspecialisten, een medewerker van de GGD en twee counselors samenwerken.